Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 30 dní.
- Úvod
- Bezlepkové potraviny - Bezlepková dieta
Dnes se z bezlepkové diety stává zdraví životní styl, který dodržují nejenom celiaci, ale také osoby, které si zakládají na správném stravování a chtějí pro své tělo udělat něco navíc. Proto je dobré říct, že přechod na bezlepkovou dietu by měli brát začátečníci pozitivně - jako přechod ke zdravému životnímu stylu, který vám udělá dobře nejenom na duši, ale i na těle. Budete jíst lehčeji, zdravěji, projeví se to na zdraví, i na váze.
Co jíst při bezlepkové dietě?
Polévky
Všechny nezahuštěné polévky ( čisté vývary z masa hovězího, telecího, vepřového, skopového, kuřecího, králičího, zeleninové vývary) bez těstovin z pšenice, polévky zahuštěné rýží, bramborami, zeleninou, bezlepkovou zásmažkou, či zavářkou ( rýže, kukuřice, pohanka)
Masa
Všechny druhy vařeného nebo dušeného masa, pečeně, drůbež, ryby, zvěřina, šunka s vysokým podílem masa, paštiky a pomazánky ( nejlépe doma připravované), sekaná a mletá masa obsahující bezlepkovou strouhanku
Zelenina
Čerstvá syrová zelenina všeho druhu, vařená a dušená zelenina bez zahuštění nebo připravovaná s bezlepkovou moukou, nakládaná zelenina, mražená a sterilovaná
Ovoce
Čerstvé ovoce a čerstvé ovocné šťávy všeho druhu, kompoty, zmražené ovoce, protlaky, ovocné přesnnídávky bez obilných přísad, sušené ovoce, kandované ovoce
Vejce a sýry
vejce připravené na všechny způsoby, tvaroh, sýry tvrdé i tavené, žervé
Majonézy a dochucovadla
Tamari sójová omáčka, rajský protlak a kečup bez pšeničného škrobu ( vhodný je Hellmann´s), majonéza Hellmann´s, bylinky, čisté koření, med, cukr, moučkový cukr ( s kukuřičný škrobem), ocet, kakao
Nápoje
Mléko, káva,čaj, kakao, ovocné přírodní šťávy, mošty, minerální vody, přírodní zeleninové šťávy, víno
Obiloviny a další alternativy
Můžete kukuřičnou krupici, kukuřičnou instantní kaši, kukuřičný kus-kus, popcorn, kukuřičný chléb (extrudovaný), kukuřice zrno ( zmražené, ve směsi se zeleninou, sterilované), polentu bez lepku, maizenu (kukuřičný škrob), quinou ( bílou, černou, červenou), tef, maniok (tapioka), jedlý kaštan, karob
Čtetě pozorně etikety a kupujte potraviny, které neosahují výše uvedené obiloviny ( ječmen, pšenice, žito, oves a špaldu). Pokud potravina obsahuje škrob, vždy by mělo být uvedeno jakého druhu.